nevenactiviteiten

curriculum

contact

kwetsbaar en toch sterk

exposities

werk van collega's

www.

wieketerpstra.

blogspot.com

 werk in de Vitrine bij de entree van de Haagse Kunstkring: Denneweg 64 in Den Haag.

 Door omstandigheden is de bijeenkomst met Wanda Reisel  verplaatst is van dinsdag 7 september naar dinsdag 24 augustus!!
Haagse Kunstkring, Denneweg 64 in Den Haag, aanvang 20.00 uur.                                (klik
hier voor een impressie van de avond)

 

meer huizen sluit venster
'Plattegrond van een jeugd, vierdimensionaal' (2010)

19 augustus t/m 7 september
Plattegrond van een jeugd: vierdimensionaal

"Hier begint het: Amsterdam, Van Eeghenstraat 100, vijf verdiepingen, zestien kamers, zesentwintig vaste kasten. Kolenhok en prieel in de tuin, grenzend aan het Vondelpark."

Deze openingszinnen van het pas verschenen boek Plattegrond van een jeugd van Wanda Reisel waren de inspiratiebron van de vitrinepresentatie van beeldend kunstenaar Wieke Terpstra. "Sinds vorig jaar werk ik aan een serie huizen, gelast met dun betonijzer. De huizen bouw ik als driedimensionale tekeningen. Het eerste huis maakte ik voor de samenstellers van de expositie De keuze van ..., Loek en Jeldrik Oorthuys, die vorige zomer in de Haagse Kunstkring plaatsvond. Na 'Huize Oorthuys' volgde in een stroom mijn ouderlijk huis, mijn eigen huis, het huis van mijn schoonmoeder, het 'Huis van de moeders', en huizen van vrienden en kennissen in opdracht. De huizen vertellen zonder woorden mijn eigen verhaal, maar blijken universeler: bij een buitenstaander roept het zijn eigen associaties op 

Een paar maanden geleden kreeg ik de tip om het nieuwste boek van Wanda Reisel te lezen. Zij schreef
 Plattegrond van een jeugd op basis van de plattegrond van haar ouderlijk huis. Ieder hoofdstuk opent met een fragment van de plattegrond en per etage worden de jeugdherinneringen in korte verhalen verteld en ze gaat verder; de realiteit wordt verlaten en het verhaal gaat zijn eigen weg. Een boek ontspruit altijd aan de fantasie van de schrijver, maar in dit boek word je als lezer bewust in verwarring gebracht. Dit spelen op de grens van de werkelijkheid en de fantasie sprak me aan en in mijn verbeelding was ik het huis al aan het bouwen: het paste in mijn serie huizen.
Ik zocht contact met Wanda Reisel en stelde haar voor om voor de vitrine van de Haagse Kunstkring de Van Eeghenstraat 100 te bouwen. Zij reageerde enthousiast en het werd een object in vijf delen: het souterrain, de eerste etage, de tweede etage, de derde etage en de zolder. Vanaf 20 augustus a.s. wordt de vitrine gevuld met een verzameling lijnen. Het driedimensionale gelaste huis met de tekst als vierde dimensie", aldus Wieke Terpstra.

Op dinsdag 24 augustus 2010 zijn beiden geïnterviewd: Wanda Reisel door collega-auteur Christien Kok en Wieke Terpstra door collega-beeldend kunstenaar

Paul Combrink.