back 

home

 

foto's opening 31 mei 2008

 

 

 

de Leeuw Kunst van de Dag op 31 mei 2008     

KUNST VAN DE DAG / GALERIES.NL ACTUEEL - 31/5/2008

 
 Kunst van de dag door Ariane Pikaar


Leeuw
Wieke Terpstra


Een fragiele, doorzichtige leeuw. Een lijnenspel, een tekening in de ruimte. Alle massiviteit van een stenen leeuw is verdwenen, hij is gereduceerd tot staafjes. De contouren van zijn kracht zijn nog zichtbaar.

Wieke Terpstra is een bouwer en een tekenaar. Ze begon met boterhamzakjes van papier, later bakjes van porselein die gestapeld werden of torens van aardappelkisten midden op het land. Of het werden nesten van gesnoeide takken die in hun eigen bomen hingen. De eerste leeuwen in Wassenaar een paar jaar geleden, waren ge´nspireerd door liggende leeuwenbeelden van marmer. Ze waren gemaakt van witgeschilderde takken. Deze zittende is gelast van betonijzer en ook wit geschilderd. Wit is haar kleur.
Sinds 2007 bouwt ze tenten van takken en wit papier als hommage aan de Perzische dichter Rubaiyat, "de tentenbouwer". Eens zal er een verzameling tenten staan. Wieke Terpstra (Rijswijk, 1956) gebruikt alles wat zich laat vinden en voegen, zij bouwt steeds door. Zie haar levendige website www.wieketerpstra.nl

Landgoed de Paauw in Wassenaar beschikt over een prachtig classisistisch pand uit de 18e eeuw als raadhuis, met rozentuin en park. Sinds 2002 worden om de drie jaar beeldententoonstellingen georganiseerd in het park.

Copyright 2008: Ariane Pikaar (achtergrond en archief).
 
Kunst van de dag is een uitgave van www.galeries.nl